Quantcast
Channel: Tekstuniverset
Viewing all 356 articles
Browse latest View live

Språket er for alle. Språket er for alle.

$
0
0

Språket er for alle. Språket er for alle.
Tekst av: Jorunn Greiff Solli (Tror jeg skrev dette i 2004)
Men alle har ikke like lett tilgang til språket, og det er ikke alltid språket fører til at det oppstår kontakt, at vi møtes, at vi blir forstått. Alle har sin egen røst. Noen skriver dagbøker, noen brev, andre artikler, sms, essay, dikt eller romaner. Det er fint å kjenne gleden ved å skape genuine ordsammensetninger som man står inne for. Det er ikke sikkert man blir forstått, men håpet er, hvis teksten er godt skrevet, at i alle fall noen har mulighet å gå inn i den og finne gjenklang.
Språket som et uttrykk, avtrykk, inntrykk som et indre trykk, eller et håndtrykk.
Grunnen til at jeg har startet Tekstuniverset er et sterkt engasjement på språkets vegne. Tekstuniverset skal drive skriveverksted for ulike grupper. Mine skriveverksteder er ikke terapi, men det å skrive kan virke terapeutisk, i den forstand at man kan glede seg selv og omgivelsene ved å slippe språket løs. Vi har jo språk rundt oss på alle kanter og for de fleste av oss er det der, bare vi lar det slippe til. Jeg tror språklig og mental utvikling går hånd i hånd.
For meg var det psykisk smerte som hemmet språkutfoldelsen. Det var som om noe blokkerte min mulighet til å uttrykke meg nyansert, presist, variert og forståelig. Er man plaget av angst eller depresjon kan det være vanskelig å uttrykke seg muntlig eller skriftlig. Jeg tror at hvis vi heller går inn bakdøra og jobber aktivt med språket, vil vi bli mindre forknytte når vi skal formulere oss, og som følge av det kan vi oppleve å få mer kontroll over våre mentale plager.
Jeg har fremdeles tungt for å skrive, men er over smerten. Nå føler jeg meg inkludert i et språkfellesskap på en annen måte. Nå kan jeg endelig skrive på en måte jeg ikke skammer meg over, og det var også denne erfaringen som gjorde at jeg startet Tekstuniverset. Vi må ikke utelukke noen fra dette fellesskapet – for språket er for alle.
”Folk og Matroser, selv elskende, misforstaar hinannen i lange Baner, fordi de ikke formaar at udtrykke deres Følelser. De brender inde med dem; de faar forkerte og forskruede Følelser; de bliver tilsidst stumpe og følelsesløse af Mangel paa Udtryksevne” (Paul V. Rubow: 1964 s.282)
Slipp språket løs – det er alltid vår.
Jeg tror manglende evne til å utrykke seg kan føre til mye ensomhet. En type eksistensiell ensomhet deler nok alle mennesker, men gjennom språket kan vi få glimt av kontakt; vi kan i det minste føle at vi er alene sammen. Jeg tror paradoksalt nok, at vi vil føle oss mindre ensomme dersom vi kan uttrykke ensomheten.
Det er en god følelse, når man skjønner man har nådd fram til noen; at man sier eller skriver noe som fører til at man får meningsfull respons. Responsen kan være overraskende og interessant, morsom eller aller helst klok. Forhåpentligvis er også det usagte er blitt oppfattet. Bare tenk på humor: Hvis det er flere som ler av det samme, er det oppstått kontakt. Det er sjelden morsomt hvis noen skal overforklare en vits. Det samme gjelder når man skriver. Man må ha tillitt til at mottageren skjønner underteksten eller det som står mellom linjene. Selv har jeg problemer med tekster som blir matet inn med teskje. Vi må tørre å ta sjansen på ikke å bli forstått av alle.
Jeg har ofte frydet meg over uventede tolkninger og tilbakemeldinger på det jeg har skrevet og jeg vet at det går an å føle lykke når man har klart å uttrykke noe særegent - konkretisert de abstrakte følelsene; det være seg glede, sorg eller noe av alt det som befinner seg midt i mellom.
Er man først hekta på skriving, skulle det være helt unødvendig å kjede seg. Ha en notatbok og beskriv det du ser nå du sitter på bussen, notér morsomme dialoger, formulér noen forunderlige tanker eller anekdoter.
Språket, et offentlig framkomstmiddel.
Noen har opplevd at språket ikke når fram. Kanskje har de hatt foreldre som ikke har kunnet eller villet forstå? Andre har vært i så autoritære miljøer at det ikke har hjulpet hvordan de enn har prøvd å uttrykke seg. Mange blir tause eller aggressive fordi de ikke er blitt sett eller hørt. De tror kanskje ikke språket kan påvirke omgivelsen eller deres egen virkelighet.
En gutt vokste opp i et dårlig fungerende hjem der foreldrene kranglet mye. Han innrettet seg, han var lett å ha med å gjøre og han svelget alle ydmykelser. Til tross for at han var virkelig redd, hadde han bestemt seg for å snakke med moren sin. Hun var jo sosionom og veldig opptatt av folks ve og vel. Så en formiddag han hadde ryddet kjøkkenet bestemte han seg for å snakke med henne. Han fortalte at han ble ordentlig redd av alt bråket hjemme. Moren repliserte med at han jo fikk mat og kunne spise seg mett. Dette var en av mange hendelser som fikk gutten til å føle at språket hans ikke nådde fram, at språket til en gutt på 10-12 år ikke hadde noen betydning. Han hadde opplevd mer traumatiske ting, men denne hendelsen ble på en måte et symbol på det som senere kom til å plage han; følelsen av å være betydningsløs. Reaksjonen var å slå seg selv på kinnet til han begynte å blø neseblod. Et annet utfall kunne ha vært at han ble utagerende og aggressiv og påførte andre skade.
Magne Raundalen fortalte en gang om en gutt som var nokså rabiat, og som det viste seg bare hadde to ord for sitt følelsesliv: Gøyt og kjedelig. Det kan være livsviktig å utvikle språkrepertoaret for ikke å bli farlig for seg selv og omgivelsene.
Mitt ønske er at alle skal utvikle sin genuine røst. Målet er at folk skal skrive fram sine egne erfaringer, tanker eller bilder. Jeg siterer Trude Marstein: ”Å skrive demper ikke dødsangsten; å skrive gjør ting og følelser virkelige, virkeligheten mer betydningsfull og meg mer redd for å dø. Jeg var alltid så redd for at ting skulle forsvinne, at noe skulle være bortkastet – hendelser, tanker, bilder jeg så og alt de vekket – men nå er ingenting lenger bortkastet, alt kan forestilles å ha vært en virkelig forutsetning: dunjakka jeg aldri fikk, den kvisete gutten som vraket meg, tusenlappen jeg mistet, alle minuttene i kø på postkontoret og vinmonopolet, familieselskaper, et ubrukelig grunnfag, alle bakrusdagene. Å skrive har erstattet mye av livsangsten med dødsangst og det er tross alt mer rasjonelt, mer konstruktivt. Meningsløsheten er svekket i sin overbevisning. Nå står tingene og fenomenene og strutter av mening, for eksempel bare det nedtagga cocacolaskiltet på den nedlagte igjenspikrede malingsavskallede pølsebua der, hvor mye betydning er ikke heftet til det? Det er ikke til å holde ut” (Trude Marstein: 2004 s.163)
De uttrykksfulle detaljene og de spennende trivialitetene.
På skriveverkstedene mine bruker jeg ikke rødblyant. Jeg gir heller ikke tekstkritikk, men jeg gir noen generelle skriveråd. Jeg sier blant annet at ingen detalj er for triviell. Likevel må man jo velge ut noen detaljer som er betydningsfulle blant alt det som omgir oss. Jeg sier også at jeg liker tekster som kan fungere som et springbrett for assosiasjoner, følelser og bilder hos leseren. Vi har alle forskjellig lynne og ulik måte å skrive på. Noen skriver som Jon Fosse, nakent og minimalistisk, andre mer frodig, som Karen Blixen.
Bilder, metaforer og sammenligninger kan virke klargjørende eller utvidende, men jeg synes de skal unngås hvis det bare er der for å pynte opp i teksten.
Om du skriver at dette er en spennende, melankolsk eller morsom historie blir det bare en påstand. Det må fortelles på hvilken måte noe er spennende, melankolsk eller morsomt. Gjennom teksten går det an å vise fram ulike sider og nyanser av virkeligheten. Det kan være vanskelig å få formidlet noe ved bruk av abstrakte ord. La oss si at du vil fortelle at en person i en tekst elsker en annen. Det er jo uendelig mange måter å elske noen på, og som leser vil jeg vite hva slags kjærlighet det handler om – hvordan akkurat denne personen elsker. En dame jeg hadde på skriveverksted skrev en tekst der hun omhyggelig og presist beskrev dokkevognen som faren hadde laget til henne. ”Faren min ropte på meg fra hobbyverkstedet sitt; ba meg komme inn. Og der stod den. Dukkevognen. Den var kremgul, hadde lindegrønne skjermer over de lyse gummihjulene, kalesje som kunne slås opp og ned, og regntrekk som ble festet med trykknapper – akkurat som på riktige barnevogner. Oppi vognen var det madrass med hvitt laken, pute og dynetrekk av hvitt lillemartinestoff med små roser og forglemmegei på, og rysjekanter. Det hadde moren min sydd.” (Sigrun A. Halvorsen) Denne teksten sier mye om forholdet mellom henne og foreldrene hennes, mye mer enn om hun hadde skrevet noe sånt som: ”Jeg hadde snille foreldre som jeg var veldig glade i.”
Det beste er å fortelle uten å tolke. La det være opp til leseren å forstå historien. Ingen liker å bli fortalt hvordan de skal oppleve, tenke og føle.
Når man skal skrive, foreslår jeg at man legger bak seg konvensjonelle forventninger man har til hvordan for eksempel et dikt skal være eller hvordan tanker skal uttrykkes. Overrask leseren, men mest av alt deg selv, og husk det er bare deg som ser verden akkurat slik du gjør det.
Det finnes ikke kjedelige mennesker, bare kjedelige tekster.
På noen skriveverksteder grupperer jeg etter alder. Grunnen til at jeg gjør dette, er at deltagere som har vokst opp i samme tidsperiode lettere kan assosiere sammen. De finner likheter og ulikheter i hverandres opplevelser som framkaller egne minner.
Jeg gir konkrete oppgaver som for eksempel å skrive om lukten av såpe eller bensin, smaken av kaffe, eller hvordan penskoene eller utedoen så ut. Slike konkrete oppgaver kan føre til store fortellinger, mye større enn om oppgaven var å skrive om havet, døden og kjærligheten: Lukten av bensin kan minne om den gangen du satt i bilen på vei til tantes begravelse. Oppgaven om sko, kan minne at du var mest opptatt av dine nye hvite lakksko den dagen krigen brøt ut. Kanskje fikk du ditt første kyss på utedoen til blikkenslagerens datter. Det kan ofte være lettere å skrive og være skapende innenfor gitte rammer.
Det leses ofte høyt fra egne tekster på skriveverkstedene. Siden vi har en morsom og upretensiøs ramme er det ikke så skummelt, og enda mindre skummelt blir det fordi tekstene skrives ned på kort tid. Men jeg presiser alltid at om noen skulle skrive en tekst de av en eller annen personlig grunn ikke vil dele, så er det også lov. Det er viktig at folk er oppmerksomme på, og tar vare på sine egne grenser.
De små hverdagshistoriene er en viktig del av den store historien som historikerne beskjeftiger seg med, men de blir borte hvis ikke vi tar vare på dem selv. Jeg tenker det er viktig for den enkelte å få skrevet ned minner fra en tid med enorme forandringer. Det er også interessant og morsomt for familie og venner å få lese om gamle dager.
I dag er det billig og enkelt å lage bøker i begrenset opplag som man kan gi til venner og familie.  Man kan også ha bilder i slike bøker; tegninger eller gamle fotografier. Jeg har et ønske om en gang å samle noen av disse historiene i en bok sammen med oppgavene mine.
Det er min bestemte oppfatning, at ingen har et liv det er for kjedelig å skrive om. Du kan skrive en bra tekst selv om du ikke har vært på jordomseiling og hatt en kjæreste i hver havn. Du kan for eksempel ha bodd i en sokkelleilighet på Lambertseter og jobbet som postmann, hatt to barn og en livsledsager som vasker skoler. Kjedelig? Det kommer bare an på hvordan det er skrevet. Kanskje det hadde vært en idé å hamre inn noen kiler i livshistorien? Fargelegge, nyansere, presisere og konkretisere? Hvis man tenker etter er jo livet er virvar av hendelser og historier, en vrimmel av inntrykk og bilder.
Taushet er taushet.
Etter hvert som jeg får mer erfaring og kunnskap, vil jeg også henvende meg til folk som ikke så ofte ytrer seg, eller som har begrenset mulighet til å komme til orde. Det kan være psykisk utviklingshemmede, folk med Alzheimer, folk som er innenfor psykiatrien eller rusmisbrukere. Håpet er at flere, ved hjelp av en ny tilnærming til språket, kan inkluderes i samfunnet, om enn på ulikt vis.
Min erfaring er at folk som har gått lenge i terapi eller vært innenfor behandlingsinstitusjoner, veldig ofte har livshistorien på autopilot. De har fortalt den så mange ganger at de har mistet kontakten med den. Første gang var det blodig alvor, men senere gjenfortalte du kanskje historien til en ny terapeut, og så til en ny terapeut, og så til en ny – helt til den rullet og gikk uten innlevelse og med minimale kraftanstrengelser. Hva med å spenne bein på denne historien eller få den til å stupe kråke?
Jeg tenker ikke nødvendigvis å jobbe med minner overfor alle grupper. For noen vil det være alt for smertefullt. For meg er leken med ordene det viktige. En spontan utfoldelse i språket som kan skape glede og overraskelse over egne tekster, over eget liv.
Slimete padder som glitrer.
Det er ikke sikkert at den som har den mest glitrende pennen nødvendigvis er den som skriver den mest virkningsfulle litteraturen. Kan hende er det greit å møte litt motstand i språket, at du smaker, lukter og føler på ordene; at du virkelig ser bildene for deg? Man ser jo andre ting enn roser, blått hav og hvite duer. Man ser påkjørte bufo bufo padder og snegler i haven som ligner en liten bæsj, sneiper i halvspiste bløtekaker. Hvordan smaker melk som er utgått på dato? Hvordan lukter det av den gamle snille, snille mormoren når hun ikke har lenge igjen? Hvordan føles det når den mannen som du har flørta med hele kvelden stikker fra regningen, når barnet ditt får melding med hjem fra skolen, når du ser onkelen din full for første gang?
Det finnes selvfølgelig ikke klisjéfylte følelser, fornemmelser, tanker, ønsker og drømmer, og nettopp derfor skal du heller ikke bruke klisjeer for å uttrykke dem. Utfordringen ligger i å stole på egne bilder, finne selvstendige vinklinger og perspektiver å se virkeligheten fra. Jeg mener ikke at man skal være så fryktelig original, bare gi det et eget uttrykk. Det er vanskelig å bruke ord som sann og ærlig, men jeg tror man må strebe etter sannferdighet og ærlighet i det man skriver. Det er et spørsmål om å våge å være oppriktig. Det å skrive er å synliggjøre fornemmelser, følelser og tanker, det er en utforskning av verden, universet, det unike menneske og det mellommenneskelige.
Venterommet.
Venterommet på statens senter for epilepsi var mørkt. Jeg satt i en hjørnesofa, og på bordet foran meg lå fargerike magasiner. Det er så lenge siden, og jeg har flere ganger, både muntlig og skriftlig, prøvd å beskrive denne episoden. Jeg tror en veldig grønn bjørk stod og gnisset mot vinduet. Søvnig satt jeg og bladde i Allers.
En voksen dame og en jente i tenårene kom inn i venteværelset. Ansiktet til jenta var smalt, benene og armene beveget seg klønete og det virket som om hun ikke hadde kontroll over kroppen. Jeg tenkte at hun nok var så tynn fordi hun brukte så mye krefter på å bevege seg. Ansiktet hennes var lyst mot den mørke døra. Hun kom rett mot meg og lagde noen uforståelig lyder. Jeg responderte instinktivt ved å gi henne ukebladet jeg satt med. Ansiktet ble rolig og øynene hennes møtte mine, men jeg er ikke sikker på om hun smilte. Denne kontakten varte ikke lenge og igjen ble hun urolig og jeg forsvant fra blikket hennes. ”Hun trodde nok at hun endelig hadde funnet en som forsto henne,” sa damen som jeg antok var moren. Hun liksom mumlet det for seg selv da hun satte seg ned på en liten stol ved Legobordet. Jenta utstøtte lyder som var helt ubegripelige, det eneste som var åpenbart er at lydene var uttrykk for en naken smerte.


Noen spontane tanker og presiseringer jeg gjorde meg i ettertid av intervjuet på et arrangement som NJ Frilans

$
0
0
Dette er utgangspunkt for mitt engasjement. Altså ingen fasit.

Vår tid trenger komplekse historier
Jeg blir ikke underholdt av ubalanserte og spissa reportasjer, der det på forhånd er bestemt hvem som er skurken og hvem som er helten. Tekster som går mot et forhåndsbestemt mål eller budskap synes jeg sjelden er spennende. Jeg liker tekster der jeg følger erkjennelsesveien til forfatteren, eller journalisten. At det er ekte utforskning.
Min tanke er at man skal legge fram kompleksiteten og overlate til leseren å eventuelt velge standpunkt. Å få en ferdig fortolket tekst, enten man skriver journalistisk eller skjønnlitterært, opplever jeg som lite givende. Ofte er leseren smartere enn skribenten. Jeg tror det er lurt å ikke undervurder leseren.
Jeg mener ikke bare at unyanserte tekster er dårlig underholdning, men jeg tror også er farlig i våre tider. Alle formidlere i dag har kanskje et ansvar for å formidle kompleksiteten på en forståelig måte? Det kan høres ut som et paradoks. Men det er viktig i vår tid hvor det er så mange krefter som virker polariserende.
Den som skriver bør også sette seg selv på spill, og også se seg selv. ”Selvrettferdigheten er rettferdighetens største fiende” er det noen som har sagt. Nederlag i livet kan være gode nyheter for litteraturen.
I skjønnlitteratur må det være språklig interessant.
Lage bilder, klang og rytme
Nyanser.

Språkets betydning for menneskelig vitalitet
Skrive der det gjør litt vondt?
Jo mer personlig jo mer allment gjenkjennelig.
Dyrke egen rarhet i teksten.
Klisjeene når sjelden fram med mindre det er en bevisst lek med klisjeer.
Å ikke ha tilgang til språket kan føre til avmakt og psykiske smerter. For mange kan skriving virke helende. Hvorvidt resultatet av skriving blir bra er umulig å forutsi på forhånd.
Noen forfattere sier de er en annen etter at de har skrevet boka. At vi som leser har fulgt forfatteren.
Ved å skrive selv, kan man også få større glede av å lese.
Det finnes verken klisjéfylte eller kjedelige mennesker, men det finnes både klisjéfylte og kjedelige tekster
Det er vanskelig å forutse hvem som får publisert sine tekster på et forlag, og hvem som blir refusert. Ofte kommer det nye og interessante fra uventet hold.
Det er ulik motivasjon for å melde seg på skrivekurs. Noen har allerede utgitt bøker og trenger inspirasjon og påfyll. Noen er helt nybegynnere. Noen tenker på å bli forfattere. Noen gjør det for sin egen glede. Jeg tror det er en fryd for alle mennesker å kunne uttrykke seg.

Jeg tror det er sånn at noen forfattere rendyrker én litterær stemme, mens andre har flere stemmer. Det er kanskje sånn at ulike sjangre appellerer til ulike sider hos forfatteren?
Noen skiver mer intuitivt, og får det til å funke. Andre prøver og feiler, og leser seg opp på ulike grep og virkemidler for å få teksten på plass.

Skrivekurs og opplesninger
Gro Dahle trekker fram flere punkter om mulighetene med kurs og opplesninger, og hvorfor det kan være viktig:
·      Det handler kanskje om å utsette seg for press og oppgaver, og at ved et slikt type press så skjer det noe.
·      Gir rom for å komme sammen og vise hverandre, både med åpen mikrofon og opplesning, men også ved kurs hvor språket er i fokus.
·      Etablere trygge rom og trygge situasjoner hvor folk våger å slippe seg ut og slippe stemmen sin løs.
·      Det å bli sett er viktig. Å bli sett på et kurs, og å gjøre seg sett gjennom åpen mikrofon.
·      Kan stimulere språklig utvikling og egen personlig utvikling, og disse to tingene henger sammen.
·      Det er moro! Det å gjøre kunst sammen, skrive skjønnlitterært, er like mye å reise på ferie som å reise til Syden.
·      På kursene reiser vi i oppgaver og i tekster, og oppdager og opplever ikke bare språket, men nye sider i oss selv.
Vennlig hilsen Jorunn Solli
jorunn@tekstuniverset.no




OM LUKTEN AV BENSIN, PENSKO OG UTEDO

$
0
0
OM LUKTEN AV BENSIN, PENSKO OG UTEDO
- Språklig og personlig utvikling går hånd i hånd. Så enkelt kan det oppsummeres, budskapet fra skrivekursarrangør, skribent, forfatter og fotograf Jorunn Greiff Solli (51), på vårsesongens siste og godt besøkte temakveld i regi av NJ Frilans i Oslo onsdag 10.juni.

Tekst: Cathrine Brynildsen og Paul Torvik Nilsen


LITTERATURHUSET (Oslo): Under tittelen ”Språk for alle” tok Greiff Solli til orde for å demokratisere språket. Ord er en fundamental uttrykksform som man ikke skal måtte være profesjonell for å bruke, mener hun. Derfor reiser hun land og strand rundt, og holder skrivekurs for alle alders- og yrkesgrupper. Her lærer hun bort sin metode: Å skrive umiddelbart, kort og skamløst, og ikke ta seg selv så høytidelig.
- Folk blir ofte overrasket over hva de kan skape uten å ha noen skrivefaglig bakgrunn, erklærte Greiff Solli, i samtale med Paul Torvik Nilsen, regionkontakt for NJ Frilans i Oslo, Akershus og Østfold.
Jorunn organiserer som selvstendig næringsdrivende sin virksomhet under navnet Tekstuniverset, har selv gått påskrivekurs med en rekke anerkjente forfattere, gjennomført forfatterstudiet i Bø, og er nettopp tatt opp ved forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Hun har også studert idéhistorie og sosiologi.
Gå i dybden.God tekst kommer innenfra, sier Solli: En leser vil fort kunne avsløre om det som skrives er ektefølt.
- Skriv gjerne ut fra noe som er vondt eller tungt, og gjerne under press og stress – så det også gjør vondt. Det skal koste deg noe, det er da det blir bra. Tekster som forteller i detalj om en opplevelse føles allmenne i kraft av å være detaljert personlige, sier hun, og trekker frem et avsnitt fra en tekst laget av en kvinnelig deltager på ett av Greiff Sollis skrivekurs: En beskrivelse av en ”kremgul dukkevogn med lindegrønne skjermer som far har snekret, og mor har sydd madrass til, med hvitt laken, pute og dynetrekk av hvitt ”lillemartine”-stoff pyntet med små roser og forglemmeiei og rysjekanter”.
- Den kan si mye om forholdet mellom foreldre og datter, mer enn om hun hadde skrevet noe sånt som: ”Jeg hadde snille foreldre som jeg var veldig glad i”. Det beste er å fortelle uten å tolke. La det være opp til leseren å forstå historien. Ingen liker å bli fortalt hvordan de skal oppleve, tenke og føle, understreker Jorunn.
- Om du skriver at dette er en spennende, melankolsk eller morsom historie, blir det bare en påstand. Det må fortelles på hvilken måte noe er spennende, melankolsk eller morsomt. Det beste er å fortelle uten å tolke. La det være opp til leseren å forstå historien. Ingen liker å bli fortalt hvordan de skal oppleve, tenke og føle.
Alle kan skrive. Når hun skal formidle noe om språkbruk skriftlig og muntlig, gir Jorunn gjerne konkrete oppgaver, som for eksempel å skulle skrive om lukten av såpe eller bensin, smaken av kaffe, eller hvordan penskoene eller utedoen ser ut.
- Det kan føre til store fortellinger, mye større enn om oppgaven var å skrive om havet, døden og kjærligheten. De små hverdagshistoriene er en viktig del av den store historien som historikerne beskjeftiger seg med, men de blir borte hvis vi ikke tar vare på dem selv.
På autopilot. Språk brukes forskjellig av ulike typer mennesker. Solli vil lære alle å skrive. Det kan være eldre som vil fortelle livshistorien sin til barnebarna, eller ungdommen som famler etter ordene.
- Mange har en historie om seg selv som de har fortalt så mange ganger at de forteller den på autopilot. Let etter spørsmål de ikke har blitt stilt før. På den måten kan du få frem nye sider av den samme historien.
Solli oppfordrer til å bruke skriveverktøyet nesten ubevisst:
- Ha penn og papir tilgjengelig, og skriv gjerne små fragmenter hele tiden. Let etter det rareste ved historien, og bruk det. Er det kjedelig å skrive blir det i hvert fall kjedelig å lese, råder hun. Ingen har et liv det er for kjedelig å skrive om. Det finnes ikke kjedelige mennesker, bare kjedelige tekster, forkynner Jorunn Greiff Solli.
Foto: Cathrine Brynildsen
Håpet er at utseende utvikler seg omvendt proporsjonalt med innsikten.
(Nei, jeg er ikke gravid...pliiis ikke spør)

Åpen mikrofon på Hønse-Lovisas Hus

$
0
0
Lyst til å prøve ut dine selvskrevne tekster for et publikum? Trenger du en deadline? Nå har du sjansen til å bli med på lavterskeltilbudet Åpen Mikrofon på Hønse-Lovisas Hus Sandakerveien 2. 0473 Oslo (( Trikk 11, 12, 13 til Biermannsgate Buss 21 til Sannergata) De serverer og selger kaffe og vafler Torsdag 15. oktober klokka klokka 19.00. Både publiserte og upubliserte forfattere er velkomne til å opptre. Vi leser (og synger, deklamerer, forteller) fra egne tekster og lytter til de andres. Gir og får respons - nye ideer og inspirasjon.

 
Ønsker du å bli med? send en e-post til jorunn@tekstuniverset.no.

Hvis dere vil, kan dere skrive noen ord om dere selv, jeg kan eventuelt lenke til en internettside dere har eller legge ut et bilde av dere på bloggen. Det er også helt i orden at det ikke står noe annet enn navnet deres på listen over de som skal være med (som publiseres her på denne siden).
. Rekkefølgen blir satt ved loddtrekning tidligere på dagen, så den får dere når dere kommer.

Det er satt av maks fem minutter per innslag og det fint dere selv passer på at dere overholder tidsrammen. For at alle skal få like mye oppmerksomhet fra publikum, er det jo mest omtenksomt å holde seg innenfor tidsrammen (med mindre noe annet er avtalt).

 Fem personer leser fortløpende og så er det omkring ti minutters pause.

 Et vennligsinnet publikum og talentspeidere er hjertelig velkomne. Har kan kontakter knyttes og gode ting skje.

Det er hyggelig om oppleserne blir igjen helt til sistemann har lest. Tanken bak dette arrangementet er jo at det er like viktig å lytte som å bli lyttet til.

Det er også hyggelig om noen blir igjen og mingler utover kvelden. Det er da ideer kan deles og bøker og cd-er kan selges. Det kan være lurt å ha med kontanter hvis man kommer over et "a offer you can't refuse."
Ta veldig gjerne med bøker dere vil selge, gi bort eller vise fram. Reklamer for skrivekurs, lese- og skrivesirkler, festivaler og litterære arrangementer etc etc.

Hvis dere legger ut bilder fra arrangementet på Instagram eller lignende, hashtagg veldig gjerne Tekstuniverset.
Supert – da sees vi der! Dette blir bra :-)


Her legger jeg ut navnene etter hvert som folk melder seg på (max 20 personer):
Merethe Saga Lønnum

Anbefaler "Fri"

$
0
0
Anbefaler forestillingen ”Fri” av Goksøyr & Martens.
Om l i v e t, døden og de vanskelige relasjonene i en park. Der rusmisbrukere, joggere, arbeidere, ikke minst mødre og døtre møtes og møtes. Mens noen møtes aldri, aldri igjen.

Tegneseriekurs

$
0
0
Tegneseriekurs med Tore Strand Olsen
Her er link til webben hans: Tegneseriekurs

24.-25. oktober  2015
Lørdag 12.00 -18.00
Søndag 12.00 -18.00

Kurset avholdes på betongverkstedet "Bruk Design"sine lokaler.
Sørligata 8b, 0577 Oslo

Kurspris: 2100,-  

Ved påmelding betaler du kr. 500,- i depositum til konto 0539 71 63808 (Jorunn Solli). Dette er en bindende andel av den totale betalingen, og beløpet tilbakebetales ikke dersom du senere avbestiller kurset. Resten av beløpet forfaller til betaling 30 dager før kursstart. Depositumet tilbakebetales selvsagt hvis vi skulle se oss nødt til å avlyse kurset.
Betaling fra utlandet:
BIC:DNBANOKKXXX
Elektronisk IBAN-kontonummer:
NO1305397163808
Papirformatert IBAN-kontonummer:
NO13 0539 7163 808)

Spørsmål og påmelding
E-post: Tekstuniverset
Telefon: +47 97123102





-->

Minneskriveverksted

$
0
0
Målet er å få deltagerne til å skrive ned minner fra da de var barn og ungdom. Jeg håper at folk i løpet av kursene vil få skrevet ned noen vakre, triste, forunderlige, forferdelige eller gøyale historier. Tanken er også at skriveverkstedet skal inspirere folk til å fortsette å skrive hjemme.
Det trengs ingen forkunnskaper, bare en lyst til å skrive. Jeg har mange leker og teknikker for å skape skriveglede, sette i gang tanker, og vekke hukommelsen. Grunnen til at gruppen er satt sammen etter alder, er at folk som har levd noenlunde samtidig kan assosiere sammen og bruke hverandre til å framkalle minner.
Det vil bli gitt noen generelle skriveråd, men jeg har ingen fasit, og mye spennende kan skje når en gruppe vennligsinnede mennesker, med ulike erfaringer, møtes for å skrive om gamle dager. For å melde seg på dette kurset trenger man ikke anse seg selv som en flink skribent, eller være god i rettskrivning. Å skrive er en glede i seg selv, men det kan også være spennende for venner og familie å få innblikk i minner fra gamle dager. Ta gjerne kontakt med meg hvis det er noe dere lurer på.

Kontakt: Jorunn Solli
E-post: jorunn@tekstuniverset.no
Tlf: 97123102

Minneskriveverkstedet av holdes 19., 26. august 2., 9., 16., 23., 30. september og 7. oktober
Fra klokka 17.00 til 20.00 (Antall timer er avhengig litt av hvor mange vil blir)
Pris: 2500,-

Sted:
Gjettum gård
Gjettumveien 125
3416 Gjettum i Bærum

Ved påmelding betaler du kr. 500,- i depositum til konto 0539 71 63808 (Jorunn Solli, Levrebakken 46, 1352 Kolsås). Dette er en bindende andel av den totale betalingen, og beløpet tilbakebetales ikke dersom du senere avbestiller kurset. Resten av beløpet forfaller til betaling 30 dager før kursstart. Depositumet tilbakebetales selvsagt hvis vi skulle se oss nødt til å avlyse kurset.




Åpen Mikrofon på Mir

$
0
0
Lyst til å prøve ut dine selvskrevne tekster for et publikum? Trenger du en deadline? Nå har du sjansen til å bli med på lavterskeltilbudet Åpen Mikrofon på Café Mir Toftesgate 69 i Oslo søndag 13. september 2015 klokka 18.00. Både publiserte og upubliserte forfattere er velkomne til å opptre. Vi leser (og synger, deklamerer, forteller) fra egne tekster og lytter til de andres. Gir og får respons - nye ideer og inspirasjon.
Ønsker du å bli med?
Send en e-post til Tekstuniverset
Hvis dere vil, kan dere skrive noen ord om dere selv, jeg kan eventuelt lenke til en internettside dere har eller legge ut et bilde av dere på bloggen. Det er også helt i orden at det ikke står noe annet enn navnet deres på listen over de som skal være med (som publiseres her på denne siden).Rekkefølgen blir satt etter et eller annet tilfeldighetsprinsipp, så den får dere når dere kommer.

Det er satt av maks fem minutter per innslag og det fint dere selv passer på at dere overholder tidsrammen. For at alle skal få like mye oppmerksomhet fra publikum, er det jo mest omtenksomt å holde seg innenfor tidsrammen (med mindre noe annet er avtalt).
Fem personer leser fortløpende og så er det omkring ti minutters pause.
Et vennligsinnet publikum og talentspeidere er hjertelig velkomne. Har kan kontakter knyttes og gode ting skje.

Det er hyggelig om oppleserne blir igjen helt til sistemann har lest. Tanken bak dette arrangementet er jo at det er like viktig å lytte som å bli lyttet til.
Det er også hyggelig om noen blir igjen og mingler utover kvelden. Det er da ideer kan deles og bøker og cd-er kan selges. Det kan være lurt å ha med kontanter hvis man kommer over et "a offer you can't refuse."
Ta veldig gjerne med bøker dere vil selge, gi bort eller vise fram. Reklamer for skrivekurs, lese- og skrivesirkler, festivaler og litterære arrangementer etc etc.

Hvis dere legger ut bilder fra arrangementet på Instagram eller lignende, hashtagg veldig gjerne Tekstuniverset.
Supert – da sees vi der! Dette blir bra :-)

Her kommer etterhvert navnene på folka som skal opptre:


Henning Næss
Kari Gerhardsen Vikestad
Inger Elise Hansen
Gro Claussen

Siri Broch Johansen

Sigurd Uggen

Liselotte Steinwender
leser utdrag fra sin debutroman "Gjøre seg virkelig", som utgis på Epos forlag og lanseres i Sandefjord 11. november. Romanen utspiller seg på 80-tallet i et ungdomsmiljø i en middels stor norsk by. Hovedkarakteren er Vera, 17, som strever med å bli tynn, vinne Davids kjærlighet og å gjøre seg virkelig. En roman for voksne og ungdom om identitet og andre store spørsmål.

Åpen Mikrofon i Tromsø under Ordkalotten

$
0
0
-->
Tekstuniverset henger seg på Ordkalotten Internasjonale Litteraturfestival

Lyst til å prøve ut dine selvskrevne tekster for et publikum? Trenger du en deadline? Nå har du sjansen til å bli med på lavterskeltilbudet Åpen Mikrofon påDriv Storgata 6 Tromsø onsdag 30. september 2015 klokka 22. Både publiserte og upubliserte forfattere er velkomne til å opptre. Vi leser (og synger, deklamerer, forteller) fra egne tekster og lytter til de andres. Gir og får respons - nye ideer og inspirasjon.

Ønsker du å bli med?
Send en e-post til Tekstuniverset

Hvis dere vil, kan dere skrive noen ord om dere selv, jeg kan eventuelt lenke til en internettside dere har eller legge ut et bilde av dere på bloggen. 
Rekkefølgen blir satt etter et eller annet tilfeldighetsprinsipp, så den får dere når dere kommer.

 Det er satt av maks fem minutter per innslag og det fint dere selv passer på at dere overholder tidsrammen. For at alle skal få like mye oppmerksomhet fra publikum, er det jo mest omtenksomt å holde seg innenfor tidsrammen.

 Et vennligsinnet publikum og talentspeidere er hjertelig velkomne. Har kan kontakter knyttes og gode ting skje.

Ta veldig gjerne med bøker, cd-er dere vil selge, gi bort eller vise fram. Reklamer for skrivekurs, lese- og skrivesirkler, festivaler og litterære arrangementer etc etc.


Siden arrangementet starer seint på kvelden, er det bare plass til maks ti opplesere.

Jeg skriver ned navene etterhvert som folk melder seg på:





Anbefalninger i august

$
0
0

Kan på det sterkeste anbefale Cappelendamms Bokpod  Interessant å høre hvor ulikt forfattere tenker, jobber og snakker.
https://www.cappelendamm.no/cappelendamm/podcast/bokpod/index.action
Brit Bildøen snakker klokt og vakkert om den unike stemmen, pusten, pausene og ensomheten og i litteraturen og musikken.
https://radio.nrk.no/se…/sommer-i-p2/MKTR13001015/01-07-2015 
 

Nattens lys

$
0
0
Nattens lys er et inkluderende kunstprosjektder høg og låg ble invitert til å lese et av
Gunvor Hofmos dikt.

Her er diktet jeg leste:



Hennes dikt kan man lese på Nasjonalbiblioteket nettside. HeR

Tilbakemeldingskurs med Gro Dahle

$
0
0

Tekstgjennomgang på Hotell Borge

16. – 18. november 2015 (Fulltegnet)
og
25.-27. januar 2016

Dette kurset er for folk som tidligere har gått på skrivekurs med Gro Dahle


Praktisk informasjon og priser finner du ved å trykke
HeR

Timeplan

Mandag 16. november 2015 (og 25. januar og 2016)

Innledning (kl 11 - 14)
Hva innebærer en gjennomgang?
Kriterier?
Ulike blikk: konsulenten, vennen, skrivelæreren, pådriveren.
Ulike faser i skriveprosessen:
Hvor befinner teksten seg?
Hva trenger teksten?
Overgripende linjer vs detaljer

Gjennomgang av tekst 1 (40 min)

Oppgave: titler

Gjennomgang av tekst 2 (40 min)

Lunsj 14 – 15
Ettermiddagsøkt (kl 15 - 19)

Gjennomgang av tekst 3 (40 min)

Oppgave: Replikkvekslinger

Gjennomgang av tekst 4 (40 min)

Oppgave: Replikkvekslinger

Gjennomgang av tekst 5 (40 min)

Middag kl 19 - 20
Kveldsøkt (kl 20 - 22)

Gjennomang av tekst 6 (40 min)

Oppgave: Noe som noen strever med

Gjennomgang av tekst 7 (40 min)


Tirsdag 17. november 2015 (og 26. januar 2016)

Frokost kl 8 – 9

Morgenøkt kl 9 – 15

Gjennomgang av tekst 8 (40 min)

Oppgave: Noe som noen strever med

Gjennomgang av tekst 9 (40 min)

Pause

Gjennomgang av tekst 10 (40 min)

Oppgave Noe som noen strever med

Gjennomgang av tekst 11 (40 min)

Lunsj kl 14.30 – 15.30

Ettermiddagsøkt/kveldsøkt:
Selvstendig arbeid: Jobbe med sin spesial-oppgave

Middag kl 19 - 20

Onsdag 18. november 2015 (og 27. januar 2016)
kl 9 - kl 14 Gjennomgang av oppgavene.
Kanskje et par oppgaver til slutt?

14.00 Lunsj


Innleveringsfrist: 1. november (og 1. januar)

MAX: Ti sider dikt og kortprosa med en tekst pr side eller fem sider sammentrykte tekster eller fem sider novelle/romanutdrag. Dere står selv for kopiering av tekstene og kopierer til alle deltagerne + Gro

Font størrelse 12 og halvannen linjeavstand

Tekster kan sendes på e-post til meg når de er ferdig. Når jeg har mottatt alle tekstene, videresender jeg tekstene til de andre kursdeltagerne
Da har alle mulighet til å lese de andres tekster i forkant av kurset

Liste over minnesankere

$
0
0
-->
Livsfortellinger – kurs i biografisk skriving med Merete Morken Andersen 
Merete har også skrevet en fabelaktige
"Skriveboka" 

Nansenskolen inviterer til et sommerkurs der temaet er erindringer
”Tingens tale”

Kjersti Wold holder skrivekurs for besteforeldre.
www.visitrauland.com
Kjersti har skrevet den nydelige boka

”Skriv ditt liv”

Eirin Bjørnstadhjelper folk med å lage bøker med bilder og tekst
www.godtfortalt.no

DIS-Norge, slekt og data. Minneinnsamling
www.dis.no

Skrive ned dine minner fra arbeidslivet?
Arbeidsarven

Dine memoarer:
www.dinememoarer.com

Vitaveritas
www.vitaveritas.no

Stroy Biografi:
Story Biografi

Alle kan delta Norsk etnologisk Granskning:
”Norsk etnologisk gransking (NEG) er et tradisjonsarkiv ved Norsk Folkemuseum der det er samlet mer enn 40 000 personlige beretninger om livets ulike sider. Fra NEG ble grunnlagt i 1946 har arkivet stilt de frivillige meddelerne et stort antall spørsmål om emner som hører dagliglivet til. Svarene er brukt i kulturhistoriske studier av alt fra begravelsesskikker til seksualundervisning, fra tannbehandling til klesvask. Arkivet blir oppsøkt av forskere, studenter, bygde­bok­for­fat­tere, lokal­his­torikere og massemedia - og er åpent for alle som er inte­res­sert i hverdagslivet i vår samtid og i his­to­rien om vår nære fortid. Arbeidet fortsetter – og alle kan delta!” 
Informasjon får du HeR

Alle som bor i Rogaland og er interessert i minner, kan ta en kikke på denne sida:

Digital museumsarkiv finner du masse bilder fra gamle dager

Kjersti Wold holder skrivekurs for besteforeldre.
www.visitrauland.com
Kjersti har skrevet den nydelige boka

”Skriv ditt liv”

Eirin Bjørnstad hjelper folk med å lage bøker med bilder og tekst
www.godtfortalt.no

Informasjon om prosjekt Memoar. Takk Bjørn Enes

$
0
0

Munnlege foretljingar er også bevaringsverdige!


Organisasjonen Memoar (www.memoar.org) arbeider for å "fremje ein kultur for å ta vare på og dele munnlege forteljingar om levd liv."   Hovedfokus er lyd- og videoopptak - både at mange skal lage slike opptak, og at det offentlege arkivverket skal ta ansvar for å bevare og forvalte dei.

Organisasjonen vart stifta i Bergen sommaren 2015, men er open for medlemskap i heile landet.

I Bergen arbeider dei for å få etablert eit kommunalt intervjustudio og eit videoarkiv som alle innbyggarar kan bruke gratis. Studio skal innreiast i hovudbiblioteket, videoserveren skal plasserast hos Byarkivet. Det er god von om at i alle fall studio skal kome i drift alt i haust.

Memoar er i gang med å utvikle eit kurs om minneopptak på video. Det vil bli køyrt i samband med opninga av studio i Bergen, og etter det vil det vere tilgjengeleg for andre interesserte landet rundt.

Organisasjonen er i full gang med å byggje opp eit nettverk av samarbeidspartnarar både blant frivillige organisasjonar, kulturverksemder, sivilsamfunnet elles, offentlege arkiv/bibliotek/museum  og forskingsmiljø. Framdrifta vert rapportert på organisasjons-nettsida www.memoar.org.  

Memoar meiner på ingen måte at videoopptak kan erstatte skriftlege livsforteljingar. Snarare tvert om: Eit skrivearbeid kan ofte bli inspirert av eit videointervju. Og eit videointervju kan vere ein veldig god interessevekkjar for boka, når den er ferdig. Eit godt døme på det  er Gunn Marit Sæbø Meyer si forteljing om arbeidet med ei bok om tuberkulosen i Sunnhordland. (Sjå intervjuet på publiseringsnettsida www.memoar.no)

Det er dette samspelet mellom skriftlege og munnlege forteljingar som gjer Memoar interessert i samarbeid med Tekstuniverset.

Bergen 4/9-15 - Bjørn Enes, Memoar

Lydopptak av minner

$
0
0

Lyden av minnene? De gode og de mindre gode. Det er ikke alle som trives med å skrive, så jeg tilbyr det jeg kaller en erindringssamtale. En slik samtale kan være et supplement til dem som skriver selv, men også drahjelp for dem som ønsker å komme i gang med å skrive ned egne minner. Du får en CD med lydopptaket av samtalen.
Pris nå i oppstarten: 1000,- for 2 timer.
Sted: Gjettum gård
Gjettumveien 125
1346 Gjettum
Kontakt:
Jorunn Solli

Tlf: +47 97123102


Åpen Mirkofon på Mir

$
0
0

Lyst til å prøve ut dine selvskrevne tekster for et publikum? Trenger du en deadline? Nå har du sjansen til å bli med på lavterskeltilbudet Åpen Mikrofon på Café MirToftesgate 69 i Oslo, søndag 29. november 2015. Dørene åpnes eksakt klokka 18.00 og opplesninga begynner ca 18:30. Både publiserte og upubliserte forfattere er velkomne til å opptre. Vi leser (og synger, deklamerer, forteller) fra egne tekster og lytter til de andres. Gir og får respons - nye ideerog inspirasjon.
Ønsker du å bli med?
Send en e-post til Tekstuniverset

Jeg legger ut navnene på deltagerne etter hvert som de melder seg på. Hvis dere vil, kan dere skrive noen ord om dere selv, jeg kan eventuelt lenke til en internettside, eller annen informasjon om dere selv.

Rekkefølgen blir satt etter et eller annet tilfeldighetsprinsipp, så den får dere når dere kommer.

Det er satt av maks 5 minutter per innslag og det fint dere selv passer på at dere overholder tidsrammen. For at alle skal få like mye oppmerksomhet fra publikum, er det jo mest omtenksomt å ikke lese lenger enn den fastsatte tida.

Et vennligsinnet publikum og talentspeidere er hjertelig velkomne. Har kan kontakter knyttes og gode ting skje.

Det er hyggelig om oppleserne blir igjen helt til sistemann har lest. Tanken bak dette arrangementet er at det skal være en utveksling. Lytte og bli lyttet til. Se og bli sett.  

Ta veldig gjerne med bøker dere vil selge, gi bort eller vise fram. Reklamer for skrivekurs, lese- og skrivesirkler, festivaler og litterære arrangementer m.m. 



Camilla Bogetun Johansen
Liselotte Steinwenderleser fra debutromanen min "Gjøre seg virkelig" (epos forlag), som lanseres 11. november
Lene Anita Sollie
 
 

Minneskriveverksted

$
0
0

Målet er å få deltagerne til å skrive ned minner fra da de var barn og ungdom. Jeg håper at folk i løpet av kursene vil få skrevet ned noen vakre, triste, forunderlige, forferdelige eller gøyale historier. Tanken er også at skriveverkstedet skal inspirere folk til å fortsette å skrive hjemme.
Det trengs ingen forkunnskaper, bare en lyst til å skrive. Jeg har mange leker og teknikker for å skape skriveglede, sette i gang tanker, og vekke hukommelsen. Grunnen til at gruppen er satt sammen etter alder, er at folk som har levd noenlunde samtidig kan assosiere sammen og bruke hverandre til å framkalle minner.
Det vil bli gitt noen generelle skriveråd, men jeg har ingen fasit, og mye spennende kan skje når en gruppe vennligsinnede mennesker, med ulike erfaringer, møtes for å skrive om gamle dager. For å melde seg på dette kurset trenger man ikke anse seg selv som en flink skribent, eller være god i rettskrivning. Å skrive er en glede i seg selv, men det kan også være spennende for venner og familie å få innblikk i minner fra gamle dager. Ta gjerne kontakt med meg hvis det er noe dere lurer på.
Kontakt: Jorunn Solli
E-post: jorunn@tekstuniverset.no
Tlf: 97123102
Minneskriveverkstedet går over 8 uker:
28. oktober 4. 11. 18. 25 . november 2. 9. 16.  desember
Fra klokka 17.00 til 20.00
Pris: 2500,-
Sted:
Gjettum gård
Gjettumveien 125
3416 Gjettum i Bærum
Ved påmelding betaler du kr. 500,- i depositum til konto 0539 71 63808 (Jorunn Solli, Levrebakken 46, 1352 Kolsås). Dette er en bindende andel av den totale betalingen, og beløpet tilbakebetales ikke dersom du senere avbestiller kurset. Resten av beløpet forfaller til betaling 30 dager før kursstart. Depositumet tilbakebetales selvsagt hvis vi skulle se oss nødt til å avlyse kurset.

Tekstuniverset støtter Norafriens skoleprosjekt i Gambia

$
0
0
Norafriends skal sende en container til skoleprosjektet i Gambia. Containeren sendes fra Holmestrand den 16. oktober, den står klar for til å laste inn fra 8. oktober. De trenger mange ting. De har muligheten å hente om du har ikke tid og anledning å levere den i Holmestrand. Mine gode venn og initiativtager Seblewongol Kefele har laget en liste over gjenstander de trenger:
Kontakt Seble eller meg:

Seblewongol Kefele
Jorunn Solli

 
• Plaster , bandasjer , sårerens
• Små skole sekker , vannflasker
• Engelsk barn bøker
• hyller, skolemateriell / barnehagemateriell
• Tavler
• kritt
• puslespill, pekebøker, farger, tall , bokstaver
• Legio, puslespill , tre togbane,
• Lekestativer for små og stor barn
• trehjulsykler , hoppetau, rockering, turnmatter, tjukkas
• tau til husker, skruer , vinkler , trestolper
• stiftemaskin , hullmaskin
• Utstyr til helsesenter/stasjon - vekt, blodtrykksapparat, stetoskop, pinsetter
• Lommelykter
• Tannbørste, tannkrem
• Baller , fotballsko
• Fotball pumper/sykkelpumper/ pumpe til bildekk
• verktøyer
• Saks barn/voksen
• Saks barn/voksen,
• spiseskjeer
• Kniv
• Oppvaskesåpe / håndsåpe

Kim Haagensen som leste på Åpen mikrofon på Mir 24. mai

Hvordan var ditt 1979?

$
0
0

I anledning Sverre Knudsens bok som er rett rundt hjørnet (Sverre Knudsen 1979) ble Kristin von Hirschspurt av Klassekampen om å skrive en tekst om sitt 1979.

 

Viewing all 356 articles
Browse latest View live